İşletim sistemi (OS) son kullanıcı, bilgisayar donanım arasında bir arabirim olarak görev yapan bir yazılımdır. Diğer programları çalıştırmak için her bilgisayarda en az bir işletim sistemi olmalıdır.
Chrome, MS Word, Oyunlar vb. gibi bir uygulama, çalışacağı ve görevini yerine getireceği bir ortama ihtiyaç duyar. İşletim sistemi, bilgisayarın dilini nasıl konuşacağınızı bilmeden bilgisayarla iletişim kurmanıza yardımcı olur
İşletim Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
- Korumalı ve gözetmen modu
- Disk erişimine ve dosya sistemlerine izin verir aygıt sürücüleri ağ güvenliği
- Program yürütme
- Bellek yönetimi sanal bellek çoklu görev
- G / Ç işlemlerini yönetme
- Dosya sisteminin manipülasyonu
- Hata algılama ve işleme
- Kaynak tahsisi
- Bilgi ve kaynak koruması
Kernel Nedir?
Çekirdek, bir bilgisayar işletim sisteminin merkezi bileşenidir. Çekirdek tarafından gerçekleştirilen tek iş, yazılım ve donanım arasındaki iletişimi yönetmektir. Bir Çekirdek, bir bilgisayarın çekirdeğindedir.
Donanım ve yazılım arasındaki iletişimi mümkün kılar. Çekirdek bir işletim sisteminin en içteki parçasıyken, kabuk en dıştaki parçadır.
Kernel'in Özellikleri Nelerdir?
- Düşük seviyeli süreç planlaması
- Arası iletişim
- İşlem senkronizasyonu
- Bağlam değiştirme
Çekirdek Türleri Nelerdir?
Var olan birçok çekirdek türü vardır, ancak bunların arasında en popüler iki çekirdek şunlardır:
Monolitik
Monolitik çekirdek, programın tek bir kodu veya bloğudur. İşletim sistemi tarafından sunulan gerekli tüm hizmetleri sağlar.
Donanım ve yazılım arasında farklı bir iletişim katmanı oluşturan basit bir tasarımdır.
Mikro çekirdekler
Mikro çekirdek, tüm sistem kaynaklarını yönetir. Bu tür bir çekirdekte, hizmetler farklı adres alanlarında uygulanır.
Kullanıcı hizmetleri, kullanıcı adres alanında saklanır ve çekirdek hizmetleri çekirdek adres alanı altında saklanır. Böylece hem çekirdeğin hem de işletim sisteminin boyutunu azaltmaya yardımcı olur.
Bir İşletim Sisteminin İşlevleri Nelerdir?
Bir işletim sisteminde yazılım, her bir işlevi yerine getirir:
Süreç yönetimi: Süreç yönetimi, işletim sisteminin süreçleri oluşturmasına ve silmesine yardımcı olur. Ayrıca süreçler arasında senkronizasyon ve iletişim için mekanizmalar sağlar.
Bellek yönetimi: Bellek yönetimi modülü, bu kaynaklara ihtiyaç duyan programlara bellek alanı tahsisi ve ayrılması görevini yerine getirir.
Dosya yönetimi: Organizasyon depolama, geri çağırma, adlandırma, paylaşma ve dosyaların korunması gibi dosyayla ilgili tüm etkinlikleri yönetir.
Cihaz Yönetimi: Cihaz yönetimi, tüm cihazların kaydını tutar. Bu görevden sorumlu olan bu modül de G / Ç denetleyicisi olarak bilinir. Ayrıca cihazların tahsisi ve tahsisinin kaldırılması görevini de yerine getirir.
I / O Sistem Yönetimi: Herhangi bir işletim sisteminin ana amaçlarından biri, bu donanım cihazlarının özelliklerini kullanıcıdan gizlemektir.
İkincil Depolama Yönetimi: Sistemler, birincil depolama, ikincil depolama ve önbellek depolamayı içeren çeşitli depolama düzeylerine sahiptir. Çalışan bir programın referans verebilmesi için talimatlar ve veriler birincil depolamada veya önbellekte depolanmalıdır.
Güvenlik: Güvenlik modülü, bir bilgisayar sisteminin verilerini ve bilgilerini kötü amaçlı yazılım tehdidine ve yetkili erişime karşı korur.
Komut yorumlama: Bu modül, bu komutları işlemek için sistem kaynakları tarafından verilen komutları yorumlar ve harekete geçirir.
Ağ oluşturma: Dağıtılmış bir sistem, belleği, donanım aygıtlarını veya bir saati paylaşmayan bir işlemciler grubudur. İşlemciler ağ üzerinden birbirleriyle iletişim kurar.
İş muhasebesi: Çeşitli işler ve kullanıcılar tarafından kullanılan zamanı ve kaynağı takip etmek.
İletişim yönetimi: Derleyicilerin, yorumlayıcıların ve bilgisayar sistemlerinin çeşitli kullanıcılarının başka bir yazılım kaynağının koordinasyonu ve atanması.
İşletim Sistemi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- Bir soyutlama oluşturarak donanım ayrıntılarını gizlemenizi sağlar.
- GUI ile kullanımı kolaylaşır.
- Bir kullanıcının programları / uygulamaları çalıştırabileceği bir ortam sunar.
- İşletim sistemi, bilgisayar sisteminin kullanıma uygun olduğundan emin olmalıdır.
- İşletim sistemi, uygulamalar ve donanım bileşenleri arasında bir aracı görevi görür.
- Bilgisayar sistemi kaynaklarına kullanımı kolay format sağlar.
- Sistemin tüm donanım ve yazılımları arasında aracı görevi görür.
- İşletim Sistemi Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
- İşletim sisteminde herhangi bir sorun meydana gelirse, sisteminizde depolanan tüm içeriği kaybedebilirsiniz.
- İşletim sistemi yazılımı, küçük ölçekli kuruluşlar için oldukça pahalıdır ve bu da üzerlerine yük getirmektedir. Örnek Windows
- Herhangi bir zamanda bir tehdit oluşabileceği için asla tamamen güvenli değildir.
Yorum Yazın
Görüşleriniz bizim için çok önemlidir. Makalemiz ile ilgili görüşlerinizi yorum yazarak bizlere iletebilirsiniz. Dönüş yapacağımızdan emin olabilirsiniz.