Web siteleri oluşturmak giderek daha karmaşıklaşıyor ve genellikle tek bir kişi işi değil. Tasarımın, iş hedeflerini karşılamak ve kullanıcılar için keyifli deneyimler yaratmak için tutarlı ve optimize edilmiş olmasını sağlamak önemlidir. Bu nedenle web tasarım stil rehberi bundan sonra tasarladığınız web siteleriniz için oldukça yardımcı olacaktır.
Web sitesinin ayrı bölümlerini tasarlarken ya da geliştiricilerin tasarımlarından tasarruf ederken ekibin aynı sayfada olmasını sağlamak gerekir. Bunun yollarından biri de tasarım dokümantasyonu veya web tasarım stili rehberi oluşturmaktır .
Farklı sayfalar arasında uyumlu bir deneyim yaratmak için bir stil rehberine sahip olmak faydalıdır.
Ayrıca, gelecekteki geliştirme veya üçüncü taraf üretiminin marka kurallarını takip etmesini ve genel markanın bir parçası olarak algılanmasını sağlamaya yardımcı olur.
Bir Stil Rehberi Nedir?
Bir stil kılavuzu, önceden tasarlanmış unsurların, kural tasarımcılarının veya geliştiricilerin bir araya toplanmasıdır. Ve ayrı web sitesi parçalarının tutarlı olmasını ve sonunda tutarlı bir deneyim yaratacağını garantilemelidir.
Neden Önemlidir?
Birden fazla tasarımcı büyük bir web sitesinde veya web uygulamasında çok fazla yorumlamadıklarından ve kişisel tercihlere göre stilleri değiştirmediğinden emin olmak için çok önemlidir.
Geliştirmede, web sitesinin tanımlanmış öğelerine sahip olmak, geliştiricilerin bu öğeleri yeniden kullanmasını kolaylaştırır. Dahası, daha kolay hale getirebilir, çünkü kodlamak zorunda oldukları öğeleri alacaklar ve başlangıçtan nasıl bakmaları gerektiğini tam olarak göreceklerdir.
Geliştiricilerin daha kolay yaşamasını sağlamak için, vurgulu, tıklama ve düğmeler, başlıklar, bağlantılar vb. Durumlar gibi tüm olası etkileşimleri dahil etmek tasarımcının görevidir.
Web Tasarımı Stil Kılavuzu Oluşturma
1. Markayı Çalışın
Öncelikle, markayı incelemeniz gerekir, böylece ne için olduğunu anlarsınız. Markanın öyküsünü tanıyın, ekibi gözlemleyin ve şirketin vizyonunu, misyonunu ve değerlerini anlayın. Markanızı daha da derinlemesine incelemeniz önemlidir; böylece ürettiğiniz stil rehberi, organizasyonu görsel olarak ve duygusal olarak temsil edecektir.
Kodlayamayan bir tasarımcıysanız, sadece Photoshop’u açın ve belgenize bir başlık verin. Belgenin ne olduğu ve ne için olduğu hakkında kısa bir açıklama yazın.
Kodlayabiliyorsanız, önceden kodlanmış varlıklara sahip bir html belgesi oluşturmak daha kolaydır, böylece kolayca yeniden kullanılabilirler.
2. Tipografiyi Tanımlamak
Tipografi hakkınız olmalı, çünkü ziyaretçiler ve web siteniz arasındaki en önemli iletişim araçlarından biri.
Hiyerarşi ayarlayın ve tanımlayın. Başlık türleri vardır: h1, h2, h3, h4, h5 ve h6. Sonra vücut kopyaları, kalın ve italik varyasyonlar. Daha küçük bağlantılar, giriş metni vb. İçin kullanılacak özel kopyaları düşünün. Yazı tipi ailesi, ağırlık ve renk sağlayın.
3. Renk Paleti
Web sitenize hakim olacak stil rehberiniz için ana renkleri ayarlayarak başlayın, baskın renkler en fazla üç renk içermelidir. Ancak, bazı durumlarda, kullanıcı arayüzünüzü göstermek için ikincil ve hatta üçüncül renklere ihtiyacınız olacak, bunları da tanımladığınızdan emin olun. Ayrıca birincil marka renklerin öne çıkması için beyaz, gri ve siyah gibi nötr renkler de içerir.
4. Ses
Benim bahsettiğim ses gerçek kopyadır. Stil rehberine başlamadan önce markayı incelediniz ve markanın genç ve moda olduğunu öğrendiniz. Kopyanın sesi için bir yön yoksa, onu tanımlamanız gerekir. Sesin profesyonel ama eğlenceli ve misafirperver olması gerektiğini gösteren basit bir örnek olabilir.
5. İkonografi
Simgeler binlerce yıldır var ve metin ve kelimelerden daha eski. Projelerinizdeki simgeleri kullanmanın avantajlarından yararlanın, çünkü neler olup bittiğini ve ne olacağına dair bir fikir verecektir. Doğru simgeleri seçmek, içeriklere renk paletinden, kopyadan veya grafiklerden daha fazla bağlam sağlayacaktır.
Simgeleri kullanırken, hedef kitle, din, tarih hakkında düşünmeyi unutmayın, böylece yanlış anlamaları ve yanlış anlamaları önleyebilirsiniz. Bahsetmek için bir şey daha, marka ve değerleri hakkında düşünmek, böylece büyük bir bankacılık web sitesinde elle çizilmiş simgeler kullanmayın.
6. Görüntüler
Resimler binlerce kelimeden bahseder. Web sitesinin kullanması gereken resimlerin stilini ve yönünü tanımlayan görüntüler eklediğinizden emin olun. Bir kez daha markanın ve misyonunun değerlerini düşünün.
Örneğin, bir su yardımcılığı, güçlü bir duyguya, iyi bir sebebe ve dikkati çeken, su, gıda, elektrik ve eğitim gibi temel yaşam mallarına sahip olmak için şanslı olmaları için insani duyguları çağrıştıran çarpıcı görüntüler kullanır.
7. Formlar
Formlar, web sitenizi veya web uygulamanızı etkileşimli ve dinamik kılan şeydir, böylece kullanıcı verileri girebilir ve daha sonra bunu işleyebilir ve işini yapabilirsiniz.
Bir hiyerarşi oluşturduğunuzdan ve formlardan olası geribildirimler içerdiğinden emin olun – etkin, vurgulu, hata ekleme, çok zayıf bir parola, e-posta geçerli olmayan veya basit bir başarı mesajı gibi şeyler de dahil olmak üzere uyarı ve başarı iletilerini ekleyin, örneğin “e-posta gönderildi”.
8. Düğmeler
Düğmeler renk paleti, formları ve ses karışımıdır. Farklı belirtilen tasarımlara sahip tutarlı görünümlü ve işlevsel düğmeler oluşturmak için önceden oluşturulmuş bu varlıklara güvenin.
9. Aralık
Stil kılavuzunda boşluk nasıl olabilir? Boşluğu belirtmek son derece önemlidir. Bir düzen için kullanılan bir ızgara şeklinde olabilir; başlıklar, düğmeler, resimler, formlar ve diğer öğeler arasında tanımlanmış boşluk olabilir.
Aralığın doğru olması önemlidir, çünkü öğelere daha fazla soluk alma alanı sağlar ve tutarlı kullanım işinizin yapısal ve profesyonel görünmesini sağlar.
10. Yapılacak ve Yapılmayacaklar
Son fakat en önemlisi: yapılacak ve yapılmayacaklar bölümünü, en yaygın tuzakları gösteren bir SSS’ye benzer şekilde yapın ve işlerin nasıl görünmesi gerektiği konusunda örnekler verin.
Yorum Yazın
Görüşleriniz bizim için çok önemlidir. Makalemiz ile ilgili görüşlerinizi yorum yazarak bizlere iletebilirsiniz. Dönüş yapacağımızdan emin olabilirsiniz.